Het verliezen van ontlasting

Fecale incontinentie, het onvrijwillig verliezen van ontlasting, kan een zeer uitdagende aandoening zijn die het dagelijks leven ernstig kan verstoren. Gelukkig biedt bekkenfysiotherapie een effectieve en niet-invasieve benadering voor het behandelen van deze aandoening en het verbeteren van de kwaliteit van leven.

Het doel van bekkenfysiotherapie bij fecale incontinentie is het inzichtelijk maken van de functie van de bekkenbodemspier en welke behandeltechnieken nodig zijn om dit te verbeteren. Ontlastingsverlies heeft veel impact op het zelfvertrouwen, samen met de bekkenfysiotherapeut wordt gekeken wat iemand nodig heeft om dit vertrouwen terug te krijgen. Daarnaast wordt gekeken naar het voedingspatroon en de vochtinname. Deze zijn van invloed op de consistentie van de ontlasting.   

Een van de belangrijkste aspecten van bekkenfysiotherapie is het aanleren van specifieke oefeningen die gericht zijn op het verbeteren van de functie. Deze oefeningen kunnen de bekkenbodemspieren versterken of juist leren ontspannen, waardoor ze beter in staat zijn om de sluitspieren te ondersteunen en de controle over het ophouden van de ontlasting te verbeteren.

Naast oefeningen kan bekkenfysiotherapie ook andere technieken omvatten, zoals biofeedback en elektrostimulatie. Door het meten van de spanning van de bekkenbodemspier kan de controle over de bekkenbodemspieren optimaliseren en de symptomen verminderen. Ook wordt gekeken naar het dagelijks leven en welke factoren van invloed kunnen zijn op de klachten. Dit wordt, naar oefenen, meegenomen in het opstellen van het behandelplan.

In conclusie, bekkenfysiotherapie is een effectieve en niet-invasieve benadering voor de behandeling van het verliezen van ontlasting, die kan helpen de symptomen te verminderen en de kwaliteit van leven te verbeteren voor degenen die met deze aandoening leven. Met een combinatie van specifieke oefeningen, technieken en een persoonlijke aanpak kan bekkenfysiotherapie een waardevolle bijdrage leveren aan het controleren van fecale incontinentie en daarbij ervaren ongemakken.