Ontlastingsklachten

Bij ontlastingsklachten, zoals incontinentie, obstipatie, of pijn tijdens de stoelgang, kan een bezoek aan een bekkenfysiotherapeut zinvol zijn. Wij kunnen u helpen met het evalueren en behandelen van problemen met de bekkenbodemspieren en de functie van het bekkengebied. Wij bekijken dysfuncties van de spieren, verstoorde coördinatie van de bekkenbodemspieren, en andere factoren die ontlastingsproblemen veroorzaken. Na het vaststellen van de oorzaak krijgt u gerichte oefeningen en therapieën om de symptomen te verlichten en de darmfunctie te verbeteren.

Ontlastingsklachten - Bekkenfysiotherapeut Hoorn - Fysio Veldstra

Ontlastingsverlies

Het onvrijwillig verliezen van zowel harde als zachte poep geeft vaak schaamte en is vooral heel ongemakkelijk. Dit is een heel vervelende klacht die kan ontstaan na bijvoorbeeld een bevalling waarbij schade is ontstaan aan de kringspier. Bij langdurige obstipatie zit de harde ontlasting langer in de darm en kan dunne poep hierlangs gaan lekken. De kans op fecale incontinentie neemt toe met leeftijd, 2,8-9% boven de 65 jaar en 16,7% boven de 85 jaar. Ophouden van de ontlasting is vaak moeilijk waardoor het toilet niet op tijd wordt gehaald en de ontlasting in het ondergoed terecht komt. Ontlastingsverlies kan ook ontstaan in combinatie met bewegen, vooral momenten waarbij druk op de buik wordt gegeven zoals tillen of opstaan van een stoel.
Ontlastingsklachten - Bekkenfysiotherapeut Hoorn - Fysio Veldstra 2

Obstipatie

Niet goed kunnen poepen is een klacht die veel voorkomt. 30-40% van de mensen heeft wel een keer obstipatie gehad, ook wel verstopping genoemd. De frequentie om te poepen is maar twee keer, of minder, in de week. De ontlasting wordt hard waardoor persen noodzakelijk is en uiteindelijk aambeien kunnen ontstaan. De moeizame stoelgang kan een blokkerend gevoel in de darmen geven waardoor het leeg krijgen van de darm bijna niet mogelijk is. Er zijn verschillende factoren die obstipatie kunnen ontwikkelen en onderhouden, een paar voorbeelden zijn:

  • een verminderd gevarieerd/gezond eetpatroon
  • te weinig drinken
  • te weinig bewegen
  • stress
  • hormonen.

 

De klachten kunnen heel beperkend zijn in het dagelijks leven door de pijn en het ongemak die hierbij gepaard gaan.

Herken jij problemen?
Ik kan je helpen

U kunt bij ons terecht voor alle soorten bekkenklachten maar ook voor reguliere fysiotherapie. Neem contact op via het contactformulier of maak direct een afspraak.